Pengasas Sekolah

MARIST BROTHERS CONGREGATION 圣母昆仲会

Institut Marist Brothers diasaskan oleh Father Marcellin Champagnat. Beliau dilahirkan pada 20hb Mei 1789 di Perancis semasa pencetusan Revolusi Perancis.

Ibu bapa beliau adalah petani yang amat dihormati oleh masyarakat tempatan. Bapanya adalah seorang pemimpin masyarakat yang sangat mengambil berat kebajikan rakyat. Ibunya pula memainkan peranan yang penting membina asas keagamaan yang kukuh dalam diri Father Marcellin. Tambahan pula, ibu saudaranya adalah seorang birawati.

Pengalaman hari pertama persekolahan amat mengecewakan Father Marcellin kerana tindakan buruk guru terhadap seorang murid dalam kelasnya. Dia berhenti persekolahan kerana dia tidak mahu belajar di sekolah yang tidak mengasih sayang murid-murid. Oleh itu, dia masih buta huruf pada umur 15. Walaubagaimanapun dia berusaha giat belajar dan berjaya ditahbiskan sebagai paderi pada 18hb Julai 1816 semasa berusia 27 tahun. Kemudian pada 2hb Januari 1817, Father Marcellin Champagnat mengasaskan Institur Marist Brothers untuk mendidik kanak kanak dengan cara kasih sayang.

圣母昆仲会在尚巴拿 (Champagnet) 的提倡下,于1817年创立。此教会曾于法国兴建多间学校,之后发展至欧洲。随着社会的演变,交通设备日新月异,圣母昆仲会散播至全球各地。1819年,此教会终于在中国大陆成立支会,从北京发展治各国大省城。1949年,圣母昆仲会被遣派至新马两地为民服务。

曾有一时,法国发生暴乱,而造成人民的生活艰苦,教育制度被贬,社会道德沦满亡。由于许多儿童没有饱受教育的机会,尚巴拿决定创立圣母昆仲会,旨在拯救世上受难的儿童,虽然此教会蒙受种种的无理排斥,但是它却深受大众的欢迎与支持。

随着社会日臻繁荣,国家亟需一批有冲劲、活力和智慧的精英,尚巴拿的重点极被强调。圣母昆仲会城立治至今经已屹立了204个寒暑,三德乃它属下的支会之一。因此,我们应秉承 "爱吾三德” 的精神以表示对尚巴拿的敬意。